Orgel Hoeksteen

Kerkmuziek op zondagmiddag in de Hoeksteen

24/03/2019 (15:30)


Stel: je speelt al bijna een halve eeuw orgel, waarvan ruim 44 jaar als organist in erediensten. Dan doe je toch alles op routine? Moet je dan nog zo vaak studeren in de kerk?  Die vraag krijgt Bart Abbes, organist van de Hoeksteen in Emmeloord, nogal eens te horen.

Het antwoord van Abbes is stellig: ‘ Jazeker, want ondanks alle ervaring moet je dat gewoon bijhouden. Blijven spelen, blijven studeren dus, en dat doe ik dan ook met veel plezier een aantal keren in de week op het prachtige kerkorgel in de monumentale kerk met die geweldige akoestiek’. Een paar keer per week klinkt daar orgelmuziek, vooral kerkmuziek, van verschillende bekende componisten. Muziek die Abbes al tientallen jaren speelt en, behoudens een aantal orgelconcerten in de tachtiger en negentiger jaren, nooit voor publiek heeft kunnen spelen.

Bart Abbes: ‘Studeren op het orgel van De Hoeksteen is geen straf. Maar, ik ben altijd de enige die het hoort. Je vraagt je dan af: zouden anderen dat ook niet mooi vinden, om naar die muziek te luisteren? Vast wel. Geen grote massa’s, maar er zijn vast wel een paar mensen die ik daar een plezier mee kan doen’.

Bovendien: de Hoeksteen is een monument in het centrum van Emmeloord, voor liefhebbers wijd en zijd bekend vanwege het mooie orgel en de prachtige akoestiek. Een zeer gewilde concertruimte. De Christelijke Gereformeerde Kerk, eigenaar is van deze kerk ziet het ook als haar maatschappelijke plicht om de lokale gemeenschap van Noordoostpolder in de gelegenheid te stellen om in de Hoeksteen te kunnen genieten van de ruimte, de klank, de muziek. Van een gemeentelijk monument moet de hele gemeenschap tenslotte gebruik kunnen maken.

Daarom zal de Hoeksteen op een aantal zondagmiddagen open zijn voor een klein uurtje kerkmuziek. Gewoon een kleine, informele orgelbespeling door organist Bart Abbes, van zo’n drie kwartier waarin mooie, toegankelijke muziek zal klinken. Afhankelijk van de belangstelling kan het publiek ook boven bij het orgel komen luisteren en kijken. Dat geeft ook gelegenheid om iets over de muziek, het orgel en de gebruikte registraties uit te leggen. Uiteraard is de toegang gratis!

Het eerste uurtje Kerkmuziek op zondagmiddag is gepland op zondag 24 maart om 15:30 uur. Thema: Passie. Passiemuziek voor orgel, melodieën uit de Matthaus en Johannes Passion, in bewerkingen van verschillende componisten. Uiteraard kun je dan niet om Johann Sebastian Bach heen. Zijn muziek zal dan zeker op de lessenaar staan!

foto’s: Peter Abbes (peterabbes.nl)


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
24/03/2019
15:30

Locatie
De Hoeksteen
Nagelerstraat 2
8301 XE    Emmeloord

Categorieën