Prominent in de architectuur van De Hoeksteen is natuurlijk de kerktoren. Die is ongeveer even hoog als de torens van de Rooms Katholieke en Protestante Kerk. Het verhaal gaat dat, toen Emmeloord in de jaren ’50 werd opgebouwd, geen van de torens van de kerkgebouwen de hoogste van de polder mocht zijn. In plaats daarvan werd de poldertoren (een watertoren) de hoogste en de centrale toren.

Het kerkgebouw

De bouw van De Hoeksteen is begonnen op 19 maart 1951. De officiële opening als gebouw van de Nederlands Hervormde Kerk vond plaats op 21 februari 1952. De architect was S. van Ravestyn (1889 – 1983) die in Utrecht woonde. De Hoeksteen kent een aantal karakteristieke elementen, die we hier graag toelichten.

Hoeksteen voorzijde hoofdingang

Boven de toegangsdeur aan de voorzijde is een cirkel van twaalf stenen rond twee gekruiste bakstenen te zien. Het staat symbool voor Christus en de twaalf discipelen. Hetzelfde symbool is ook aan de andere kant van de buitengevel te zien. Twaalf staat in de Bijbel ook voor volheid, het was niet toevallig dat Jezus dat aantal discipelen had.

De Hoeksteen is tegenwoordig een monument. De architectuur is een uniek kenmerk van de jaren waarin Emmeloord ontstond. Niet met ogen te zien is de akoestiek van de kerkzaal. Die leent zich uitermate goed voor het geven van concerten.

Hoeksteen interieur

De kerkzaal is veertien meter hoog. Deze wordt gekenmerkt door zeven spanten die het dak dragen. Aan elke zijde bevinden zich zes ramen, dus twaalf in totaal. Het getal zeven staat in de Bijbel voor God. Zo stelde God de zevende dag tot rustdag.

Aan de buitenzijde en ook in de kerk zijn eenvoudige, verrassende details aangebracht. Kijk maar eens naar het dak, de muren (buiten), de galerij, de spanten, de baken aan de zijkant, de deuren in de kerkzaal, het plafond in de hal bij de hoofdingang en de preekstoel. Vaak komt ook het ‘wiebertje’ terug: het vierkantje dat een kwartslag is gedraaid, waarmee de hoek in het woord ‘Hoeksteen’ wordt versterkt.

Hoeksteen Ingang

De plaquette bij de ingang van de kerk, verwijst nadrukkelijk naar Jezus. Het gebouw bestaat, omdat Jezus mensen met elkaar verbond: mensen die Hem willen volgen en daarvoor samenkomen om te groeien. Meer dan het gebouw is de gemeente waarvan Jezus zelf dé Hoeksteen is!